top of page
Search
  • annevolmari

Sleeping Beauty


Pikkuinen shetlanninlammaskoira suurena tauluna. Jos suuri voi olla pientä (suuri hevonen pienenä taulussa), niin voinee pienikin olla suurta (pieni koira suurena taulussa). Maalaan myös siis muitakin eläimiä kuin vain hevosia.


Unen merkitys.

Eläimet sen osaavat luonnostaan ja nukkuvat pitkin päivää.

Uni on palauttavaa ja aivojen toiminnalle tärkeää.


Juuri luin lehdestä miten muun muassa melatoniinin käyttö on räjähdysmäisesti kasvanut viime vuosina. Elämämme on usein todella kiireistä aamusta iltaan ja olemme kiinni medioissa ihan sinne nukahtamisaikaan saakka.

Päivän asiat, huolet, murheet, ilot, surut, kivut, säryt jne pyörivät mielessä ja pitävät hereillä ja unen loitolla. Lääkkeiden avulla yritämme nukahtaa, ja usein nukahdammekin, mutta unen laatua ja tärkeyttä se ei valitettavasti korjaa. Yön aikana ja eri unen vaiheiden aikana aivoista huuhtoutuu kuona-aineita pois ja päivän aikana opittua tietoa ja taitoa painuu muistiin ja tarpeetonta tietoa karsiutuu pois.


Palautuminen pitkin päivää on tärkeää, jotta illalla voi rauhassa nukahtaa. Palautumiset voivat olla pieniä hengähdystaukoja, ihan konkreettisesti vaikka vain pysähtymistä havainnoimaan omaa hengitystä, pysähtymistä hetkeen. Sen ei tarvitse viedä kuin minuutti ajasta, mutta pysähtyminen senkään vertaa on usein vaikeaa ellei mahdotonta. Ällistyttävää, mutta totta.


Huonosta unesta seuraa helposti kehon epätasapainotila ja voi johtaa muun muassa ylipainoon, masennukseen ja sydäntauteihin.


Palautumista auttaa vaikkapa kävely metsässä, mukava liikunta, eläinten kanssa puuhailu, ystävien tapaaminen. Joskus keskustelu terapeutinkin kanssa voi tulla kyseeseen.


Miten sinä nukut?

40 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page