top of page
Search
  • annevolmari

Neljä merkityksellistä hevosta/ Lirico

Updated: Feb 9, 2022

Vuoden 2019 aikana kävin Soul Teamin hevosavusteisen koulutuksen (SEAL1 - Vaativien vuorovaikutustaitojen koulutus), jossa osittain hevosten kanssa tutkimme muun muassa vireystilojen säätelyä, rajoja, vuorovaikutusta ja psykologista turvallisuutta. Lopputyöksi tein oheiset taulut silloisesta Soul Teamin laumasta, sillä jokainen heistä auttoi minua ymmärtämään jotain ja jaan sen tässä myös teille.

Ensimmäinen taulu (to) Dream esittää lusitano-ori Liricoa. Sen synty ei liity mitenkään lopputyöajatukseen vaan kaipasin työn alle maalattavaksi valkeaa hevosta. Olin ollut tekemisissä Soul Teamin lauman kanssa ja Henriika jakoi paljon kuvia hevosistaan sosiaaliseen. mediaan, niin nappasin sieltä tämän herran.


Työstän alkuun maalausta yleensä sen verran, että saan katseen esiin. Sitten työ jää odottelemaan. Katselen sitä paljon ja odotan mitä se alkaa minulle kertoa tai mitä kankaalle tahtoo syntyä.


Tämä työ tuijotteli minua pitkään työhuoneessani. Sen tuijotus näkyi aina, kun kujin huoneen ohi. Minua alkoi ärsyttää se tuijotus ja aloin kysyä: "Mitä sinä oikein tuijotat? Miksi sinä minua tuijotat?"


Sen katse tuntui vaativalta, odottavalta.


Jossain vaiheessa aloin kysyä, että mitä MINÄ MINUSSA tuijotan? Se kysymys johtikin suurempaan oivallukseen.


Mitä minä minussa tuijotan?

Keskeneräisyyttä.

Sisäisiä vaatimuksia.

Itseeni katsomista.

Sisimpääni katsomista.

Oman itsen läpikäyntiä.

Se on ajoittain inhottavaa, koska todella, kun katsot itseesi, joudut näkemään myös sen kaiken ruman ja inhottavan, jota olet itseltäsi ja muilta aina piilotellut. Se on yhtä inhottavaa kuin tuo läpitunkeva, kaiken näkevä ärsyttävä katse. Mutta. Kun käyt sen kaiken läpi, hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet, sinussa syntyy kyky unelmoida!


Vielä muutamia vuosia sitten minä en osannut unelmoida, en osannut pyytää itselleni mitään. Nyt osaan ja se tuntuu hyvältä.

Teoksen nimen verbi ja substantiivi viittavat uneen, unien näkemiseen, unelmiin ja unelmointiin. Unet ovat yksi tie alitajuntaan, sinne, missä niitä omia tiedostamattomia peikkoja asuu. Siksi myös unia ja niiden symboliikkaa voi käydä läpi.


Mikä on sinun unelmasi juuri nyt?


Hevosena Lirico oli lauman vahti eli siis tuijottelija. Hän oli se, joka muiden rentoutuessa ja levätessä laitumella tuijotteli metsän reunaan ja siten varmisti ettei mikään häiritse.


PS. Katso myös aiempi kirjoitukseni tähän tauluun liittyen: Mitä sinä minua tuijotat?

56 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page